Sensėjai, iš kurių mokomės

2013-03-25   10 val. 25 min.

Sensei Hiroshi Shirai, 10 dan

Hiroshi Shirai (白井 寛 Shirai Hiroshi, gimęs 1937m. liepos 31d.) yra japonų shotokan karatė meistras. Jis yra Italijos Shotokan Instituto, FIKTA (Italijos tradicinės karatė asociacijos) ir S.C.I (Shotokan kultūrinio instituto, kuris anksčiau buvęs  W.S.I. – Pasaulio Shotokan institutas) įkūrėjas.

Shirai Sensei yra atsakingas už juodų diržų (danų) egzaminavimą S.C.I (Shotokan kultūriniame institute) bei FIKTA‘oje  kartu su Carlo Fugazza.

Shirai Sensei gimė 1937m. liepos 31d. Nagasakyje, Japonijoje. Jis pradėjo mokytis karatė 1956m., praėjus 3 m. nuo tada, kai pirmą kartą pamatė reklaminį Komazawa universiteto Japonijos Karatė asociacijos (JKA) video filmuką. Jo pirmasis mokytojas buvo Sensei Hidetaka Nishyama, po to jis mokėsi pas Sensei Taiji Kase.

1962m. jis laimėjo JKA kata ir kumite čempionatus ir tapo „didžiuoju čempionu“. Šį titulą laimėjo tik keletas karatekų (karatė meistrų)  JKA istorijoje.

Po pasaulinės kelionės, skirtos skatinti karatė kartu su Taiji Kase, Kano ir Kenoisuke Enoeda po Europą, Pietų Afriką ir Jungtines Amerikos Valstijas, jis apsistojo Milane, Italijoje, 1965m. Jo globojama, Italijos karatė suklestėjo, jo mokiniai laimėjo daug titulų.

Shirai Sensei jaučia, kad Shotokan karatė savigynos aspektas buvo per daug šešėlyje kumite ir katoje. Nors iš pradžių jis praktikavo karatė dėl savigynos, tačiau kelis metus prieš keliaujant į Europą, jis labiau susikoncentravo į kumite. Vėliau jis vėl daugiau dėmesio skyrė savigynai ir jos įtraukimui į Shotokan karatė praktiką.

Gishindo praktikai Shirai išvystė kelis pagrindinius mokymo metodus, pagrįstus paprastomis, galingomis ir efektyviomis technikomis, beveik visuomet stovint priekiu į savo priešininką. Apsisukimas, tam, kad pasiektume stabilią priešakinę poziciją yra pagrindinis Shira‘jaus Goshindo sistemos principas.

Per paskutinius metus Shirai sukūrė specialią kata bunkai sistemą. Sistema susideda iš Engi-bunkai/omote-ura. Vėliau daugialypė Bunkai kata buvo formalizuota kaip Engi Bunkai Ichi, o kartais kaip Engi Bunkai Ni. Tačiau Shirai Sensei ir toliau plėtojo sistemą, pavyzdžiui, sukurdamas Kanku-dai – tolimesnę Engi Bunkai /San and Shi/ versiją.  Per savo tris keliones į Okinava, jis vis dar ieškojo geriausių sprendimų tradicinės karatė principų mokymui.

Shirai Sensei gavo šiuos danus: 1-ą 1957m., 2-ą – 1959m., 3-ią – 1961m., 4-ą – nežinomais metais, 5-ą 1964m., 6-ą 1969m., 7-ą 1974m., 8-ą – 1986m., 9-ą – 1999m. dabartinį, 10-ą daną jis gavo 2011m.

Žinomi Sensei Hiroshi Shirai mokiniai: Carlo Fugazza, Enzo Montanari, Rosario Capuana, Bruno De Michelis, Luigi Zoia, 
Nino Tammaccaro, Bruno Baleotti, Ennio Falsoni, Giuseppe Beghetto, Rossano Ruffini, Dario Marchini, 
Alessandro Cardinale, Bernardo Contarelli, Maurizio Marangoni, Massimo Abate, Claudio Ceruti, Silvio Campari ir
 daugelis kitų.

 

Sensei Gediminas Plokštys, 2 Dan

Gimė 1979 m. lapkričio 29 d. Vilniuje.
Studijos:
VPU Gamtos mokslų fakultetas, kūno kultūros mokytojo ir karate trenerio specialybės.
Užimamos pareigos:
Vilniaus tradicinio karate do klubo “Puma” prezidentas.

Sporto pasiekimai:

2007 m. Lenkijos Fudokan Karate do atviras čempionate (Lenkija, Kolno) iškovotas aukso medalis;
2009 m. Europos Fudokan Karate do čempionate (Lenkija, Spala) apdovanotas bronzos medaliu;
2012m. World Shotokan Institute kasmet organizuojamose varžybose, iškovotas bronzos medalis kumite rungtyje.

Suteiktos licenzijos:

2014 m. LR Kūno kultūros ir sporto departamento suteikta trenerio licencija;
2008 m. World traditional fudokan shotokan karate do federation (W.T.F.S.K.F) suteikta tarptautinė C kategorijos teisėjo licencija (kata/kumite).
2011 m. W.S.I. POLAND egzaminatoriaus licencija.
Nuo 2012 m. suteikta W.S.I. Poland egzaminatoriaus ir teisėjo licencija (2013 m. pratęsta).

Stažuotės pas žymiausius karate meistrus:
Sensei Hiroshi Shirai 10 dan (Vokietija, Lenkija), Marc Stevens 5 dan (Vokietija),  prof. dr. I.Jorga 10 dan (Lenkija), W.Kwiecinski 7 dan (Lenkija), M. Grubski 6 dan (Lenkija), D.Baikowskij 6 dan (Lenkija), Zbigniew Ruta 6 dan (Lenkija).
Išlaikyti tradicinio karate do laipsniai dan:
2008 m. 1 dan (egzaminų komisijos pirmininkas prof. dr. I.Jorga, 10 dan).
2012 m. 2 dan (egzaminų pirmininkas Sensei Hiroshi Shirai 10 dan).